خودرو

کاتالیزور خودرو

کاتالیزور خودرو : خدمات تخصصی تعمیر و شستشوی کاتالیست خودرو در مجموعه تخصصی کاتالیست وان با تیمی مجرب. مستر کاتالیست شما را از خرید کاتالیست خودرو نجات می دهد.

کاتالیزور خودرو چیست؟

مبدل کاتالیزوری یا کاتالیزور خودرو یکی از قطعات مهم خودرو است که از انتشار گازهای آلاینده از موتور خودرو جلوگیری می کند. این قطعه تا حد زیادی از سمیت و آلودگی اگزوز موتور کاسته و دود خروجی از اگزوز خودرو آسیب کمتری به محیط زیست وارد می کند. خودروهایی که با بنزین یا گازوئیل کار می کنند و موتور احتراق داخلی دارند از این قطعه استفاده می کنند. از این قسمت به استثنای گازهای خروجی از اگزوز خودروهای کشتی، موتورسیکلت، لوکوموتیو، اتوبوس، کامیون و غیره. نیز استفاده می شود. استفاده از کاتالیزورهای خودرو به دلیل قوانین بین المللی است که برای حفظ هوا و محیط زیست پاک ایجاد شده است، بنابراین خودروسازان موظف به اجرای این قوانین و مقررات هستند.

تاریخچه کاتالیزور خودرو

صنعت خودرو آمریکا اولین کسی بود که از آن در تولید خود استفاده کرد. در سال 1975 با تصویب قانون حفاظت از محیط زیست مبنی بر منع انتشار آلاینده ها، کاتالیزورهای خودرو بر روی اکثر خودروهای بنزینی آمریکایی نصب شد.

این مبدل اکسیژن را با هیدروکربن های خام و مونوکسید کربن ترکیب می کند و در یک واکنش شیمیایی آنها را به آب و دی اکسید کربن تبدیل می کند.

کاتالیزور خودرو برای چه مواردی استفاده می شود؟

کاتالیزور خودرو برای چه مواردی استفاده می شود؟هنگامی که خودرو را روشن می کنید و موتور آن روشن می شود، گازهای آلاینده ای تولید می شود و اگر این گازها مستقیما وارد هوا شوند، می توانند اثرات مخرب و جبران ناپذیری بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشند.

اما کاتالیزور خودرو به لطف ساختار لانه زنبوری خود که از رودیوم، پالادیوم یا پلاتین ساخته شده است از این امر جلوگیری می کند.

کاتالیزور خودرو در دمای بالای 800 درجه فارنهایت شروع به کار می کند و از طریق یک واکنش شیمیایی گازهای سمی را به دی اکسید کربن، بخار آب و اکسیژن تبدیل می کند که عناصر ایمن تری هستند.

بنابراین آنچه از اگزوز خودرو خارج می شود، نتیجه واکنش های شیمیایی است که در کاتالیزور خودرو صورت گرفته است.

ساختمان کاتالیزور خودرو

کاتالیزور خودرو دارای اجزای مختلفی است، بستر یا هسته کاتالیست خودرو در خودروها معمولاً یکپارچه سرامیکی است که ساختار لانه زنبوری دارد.

این هسته ها طول عمر بالایی دارند و در صورت تولید به مقدار زیاد می توانند مقرون به صرفه باشند.

نوع دیگری از هسته کاتالیست خودرو فلزی است که طول عمر کمتری نسبت به هسته سرامیکی دارد اما قیمت آن ارزانتر است.

هسته کاتالیزور سطح وسیعی را برای حمایت از پوشش کاتالیستی کف خودرو ایجاد می کند.

کاتالیزورها دارای یک پوشش قابل شستشو هستند که مواد را روی سطوح آنها پخش می کند و مواد کاتالیزوری را حمل می کند.

این پوشش از موادی مانند دی اکسید سیلیکون، اکسید آلومینیوم، دی اکسید تیتانیوم یا ترکیبی از آلومینا و سیلیس ساخته شده است.

مواد پوشش دارای ساختاری نامنظم و ناهموار برای افزایش سطح و به حداکثر رساندن واکنش کاتالیزوری خودرو هستند.

کاتالیزور خودرو از چه اجزایی تشکیل شده است؟

کاتالیزور خودرو از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:

لایه اکسید: لایه ای است که از مواد کاتالیست محافظت و نگهداری می کند و ماده آن می تواند دی اکسید تیتانیوم، آلومینا، سیلیس یا اکسید آلومینیوم باشد.
هسته: این قسمت در مرکز مبدل قرار می گیرد، ساختاری زنبوری شکل دارد و جنس آن معمولاً سرامیک یکپارچه است.
ماده کاتالیست: این ماده ممکن است از کادمیوم، پلاتین، رودیوم، پالادیوم و طلا یا ترکیبی از آنها تشکیل شده باشد. تمامی این مواد جزء فلزات گرانبها هستند و این موضوع لزوم حفظ و نگهداری مبدل و طول عمر طولانی آن را نشان می دهد.
انواع کاتالیزور خودرو
کاتالیزور خودرو به سه دسته اصلی تقسیم می شود که در زیر به توضیح مختصری در مورد آن می پردازیم.

مدل دو جهته: این مدل عمدتاً در موتورهای دیزلی استفاده می شود و می تواند انتشار مونوکسید کربن و هیدروکربن را تا حد زیادی کاهش دهد. این نوع کاتالیزور خودرو می تواند همزمان هیدروکربن ها را به آب و دی اکسید کربن و مونوکسید کربن را به دی اکسید کربن تبدیل کند، اما چون نمی تواند اکسیدهای نیتروژن را کنترل کند، استفاده از آن در کانادا و آمریکا منسوخ شده است.

مدل سه طرفه: استفاده از این کاتالیزورها رایج تر است، زیرا امکان کنترل بیشتر بر کاهش میزان گازهای آلاینده را فراهم می کند. استفاده از این نوع طبق مقررات زیست محیطی برای خودروهای بنزینی الزامی است. این نوع کاتالیزور خودرو می تواند سه کار را به طور همزمان انجام دهد: تبدیل هیدروکربن های نسوخته به آب و دی اکسید کربن، تبدیل مونوکسید کربن به دی اکسید کربن و تبدیل اکسیدهای نیتروژن به اکسیژن و نیتروژن.

مدل دیزلی: استفاده از این نوع برای موتورهای دیزلی با احتراق تراکمی رایج است. این مدل برای تبدیل هیدروکربن ها به دی اکسید کربن و آب و برای تبدیل مونوکسید کربن به دی اکسید کربن از اکسیژن موجود در گاز خروجی استفاده می شود. راندمان این نوع کاتالیزور حدود 90 درصد است و ذرات معلق و بوی بد گازوئیل سوخته را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

علت خرابی مبدل کاتالیزوری خودرو چیست؟

طول عمر این قطعه با طول عمر خودرو برابر است اما گاهی اوقات این قطعه خراب می شود و نیاز به تعمیر یا تعویض دارد. تعمیر کاتالیزور خودرو توسط تعمیرکاران مجرب و مجرب در تعمیرگاه های معتبر انجام می شود. می توان گفت که علت اکثر خرابی های کاتالیست خودرو مشکلات در موتور خودرو است. اگر نسبت سوخت به هوای ورودی به موتور مناسب نباشد و سوخت بیشتری به موتور خودرو وارد شود، مقداری از سوخت در سیلندر نمی سوزد و وارد گازهای خروجی خودرو می شود.

علاوه بر این، مشکلاتی مانند خرابی سنسور اکسیژن، مشکلات از کار افتادن موتور و مشکلات در سیستم جرقه زنی می تواند باعث نشت سوخت خام از سیلندر خودرو و ایجاد مشکل در قطعه شود.

هنگامی که این اتفاق می افتد، سوخت موجود در اگزوز آتش می گیرد و با حرارت بالایی که تولید می کند، کاتالیزور خودرو را ذوب می کند. بنابراین این قطعه دیگر مانند قبل کار نمی کند و احتمالاً باید تعویض شود. برای خرید کاتالیست خودرو حتما به فروشگاه های معتبر و شناخته شده مراجعه کنید.

از طرفی ورود روغن یا ضد یخ به اگزوز به دلیل فرسودگی رینگ های پیستون، آب بندی نامناسب سوپاپ ها و خرابی واشرها می تواند آسیب جدی به کاتالیزور خودرو وارد کند و سطح آن را با لایه ای از دوده بپوشاند.

در دراز مدت، کاتالیزور خودرو به دلیل رسوبات کربن دیگر نمی تواند کار خود را به درستی انجام دهد. همچنین احتمال مسدود شدن کامل اگزوز وجود دارد که در این صورت گازهای داغ دوباره به داخل موتور سرازیر شده و باعث بالا رفتن دما از حد استاندارد می شود. اگر کاتالیزور خودرو از نظر فیزیکی آسیب ببیند، ممکن است کارایی و عملکرد مناسب خود را از دست بدهد. البته این پدیده نادری است اما چاله ها، بی نظمی ها و سنگ های موجود در مسیر خودرو می تواند به تکیه گاه یا پوسته بیرونی آن آسیب رسانده و در آن ترک ایجاد کند. ( خرید کاتالیزور )

علائم خرابی کاتالیزور خودرو چیست؟

در این قسمت علائم خرابی کاتالیست خودرو را بیان می کنیم تا بیشتر بدانید. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در خودروی خود، در اسرع وقت به تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید.

بوی نامطبوع از اگزوز ماشین می آید
اگر هنگام استارت زدن خودرو احساس کردید که اگزوز بوی تخم مرغ گندیده می دهد، این نشانه آن است که کاتالیزور خودرو به درستی کار نمی کند و مشکلی در آن وجود دارد.

بوی نامطبوع گازهای خروجی ناشی از گوگرد موجود در بنزین است که در طی احتراق به سولفید هیدروژن تبدیل می شود. اگر کاتالیزور خودرو به درستی کار کند، به دلیل فرآیند شیمیایی که در داخل آن اتفاق می افتد، سولفید هیدروژن را به دی اکسید گوگرد، گازی بی بو، تبدیل می کند.

بنابراین تنها در صورت بروز مشکل در کاتالیزور خودرو، گازهای خروجی اگزوز حاوی سولفید هیدروژن هستند.

چراغ کنترل را روشن خواهد شد
اگر خودرویی با استاندارد آلایندگی یورو 4 به بالا دارید، به دلیل بروز اشکال در کاتالیست خودرو و آسیب دیدن آن، چراغ چک موتور روشن می شود.

در خودروهای جدید سنسوری به نام سنسور اکسیژن در لوله اگزوز و قبل و بعد از کاتالیزور خودرو نصب می شود.

این سنسور با بررسی گاز ورودی و خروجی میزان آلودگی را محاسبه می کند و در صورتی که تشخیص دهد این قطعه به درستی کار نمی کند چراغ کنترل را روشن می کند و پیغام خطا به ISU ارسال می کند.

روشن شدن چراغ چک حاکی از وجود مشکل در کارکرد موتور است که با مراجعه به تعمیرکاران مجاز خودرو مراتب را به اطلاع مالک خودرو خواهد رساند.

شتاب کم ماشین
یکی از رایج ترین نشانه هایی که نشان می دهد کاتالیزور خودرو از کار افتاده است، شتاب آهسته خودرو به خصوص هنگام استارت است. این عدم شتاب در هنگام سبقت نیز احساس می شود. هنگامی که یک لایه ضخیم کربن روی مبدل وجود دارد یا به دلیل وجود سوخت خام در درگاه اگزوز و احتراق آن، قسمت هایی از کاتالیزور خودرو ذوب می شود، این امر باعث مسدود شدن برخی از قطعات، قسمت هایی از آن و اگزوز موتور می شود. من نمی توانم از اگزوز به خوبی خارج شوم. به همین دلیل موتور خوب کار نمی کند و تجمع گازها در قدرت آن باعث کاهش قدرت موتور در هنگام سبقت گرفتن، حمل بار، حرکت در جاده های سربالایی و شتاب اولیه می شود.

افزایش مصرف سوخت
اگر قسمت هایی از کاتالیزور خودرو مسدود شود، شتاب خودرو کاهش می یابد. در این شرایط راننده سعی می کند کاهش شتاب را با فشار بیشتر روی پدال گاز جبران کند و این مشکل منجر به افزایش مصرف سوخت می شود. سایر علائم شکست عبارتند از:

  1. ماشین روشن نمی شود یا بد روشن می شود
  2. خودرو در تست آلایندگی مردود شد
  3. لرزش موتور هنگام توقف
  4. دمای اتاق را پایین بیاورید
  5. طول عمر کاتالیزور خودرو
    این قسمت از خودرو عمر محدودی دارد، زیرا به مرور زمان خاصیت اسفنج داخل آن از بین می رود. به همین دلیل کاتالیزور خودرو نمی تواند کار خود را به خوبی انجام دهد و میزان گازهای خروجی از اگزوز افزایش می یابد. در چنین شرایطی این قطعه باید تعویض شود. طول عمر کاتالیزور خودرو بستگی به نوع سوخت مصرفی خودرو دارد، زیرا هر نوع سوخت مقدار معینی آلاینده تولید می کند.

اما در خودروهای بنزینی معمولا عمر مفید آن چهار سال یا 80 هزار کیلومتر است، بنابراین دارندگان خودرو باید این مدت را به خاطر بسپارند و کاتالیزور خودرو را به موقع تعویض کنند.

از علل خرابی می توان به استفاده از افزودنی های بنزین، خرابی واشر سر، مسدود شدن منافذ اسفنجی مبدل، مشکلات سیستم جرقه زنی و ضربه به کاتالیست اشاره کرد.

مزایا و معایب حذف کاتالیزور خودرو

همانطور که توضیح دادیم دلیل استفاده از این قطعه کاهش گازهای خروجی از موتور خودرو است. بنابراین در صورت حذف کاتالیزور از خودرو، میزان آلودگی خودرو 30 برابر افزایش می یابد. علاوه بر این، این مشکل باعث افزایش صدای موتور و مصرف سوخت می شود. با برداشتن کاتالیزور از خودرو ممکن است قدرت و شتاب خودرو کمی افزایش یابد اما به مرور زمان موتور فرسوده شده و دیگر شتاب اولیه را ندارد.

اثرات زیست محیطی

آلودگی ناشی از احتراق سوخت در موتور و بر پایه هیدروکربن ها به میزان قابل توجهی توسط کاتالیزور خودرو کاهش می یابد. بررسی ها نشان داده است که کاتالیزور خودرو نقش مهمی در کاهش انتشار گازهای آلاینده در فضا با کاهش 62 درصد اکسیدهای نیتروژن، 85 درصد مونوکسید کربن و 87 درصد هیدروکربن ها ایفا می کند. کاهش این گازها روند گرم شدن کره زمین را کند می کند. علاوه بر این، هرچه آلودگی اگزوز خودرو کمتر باشد، احتمال وقوع باران اسیدی کمتر است.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *